Извештај о супкултурним групама у гимназији

Пред собом сам имала изазован и занимљив задатак да у школи коју похађам, Гимназији „20. октобар“ уочим различите супкултурне групе које ме окружују.

 • ПАНКЕРИ

Ово је једна од најстаријих подкултура која се појавила у пуританској Енглеској, као реакција на конзерватизам.  Већина се залаже за безвлашће. Углавном се препознају по излизаним кожним јакнама на које су закачени разноразни метални предмети (нитне, катанци,зихерице. Носе старке, ређе мартинке. Карактеристичне су и исцепане фармерке. Нарочито су креативни када је фризура у питању. Може бити различитих боја и дужина. Слушају карактеристичну музику по којој су и добили назив, а то је панк.

панкери

 • МЕТАЛЦИ

Препознају се по дугачким (често прљавим) косама,  мартинкама, излизаним кожним јакнама са ланцима, исцепаним фармеркама, мајицама са сликама популарних музичких група (Металика, Рамштајн. и др) Доминантна боја, како у њиховом одевању тако и у музици, јесте црна.  Ова група има још много подела унутар саме себе.

металци

 • РОКЕРИ:

Добили су назив по музичком жанру, року. Одликује их спонтаност, опуштеност… Често се за њих везују и негативне појаве попут алкохолизма, наркоманије и насиља. И мушкарци и жене углавном имају дуге косе. Носе исцепане фармерке, старке, металне наруквице и ланчиће…

рокери

 • ГОТИЧАРИ:

Покрет је настао у Лондону седамдесетих година. Постоји још једно име а то су ДАРКЕРИ. Мушкарци су препознатљиви по црној одећи, дугој пуштеној коси, огрлицама са мотивима смрти, мартинкама… Жене се препознају по корсетима, дугим црним сукњама, црним, љубичастим, црвеним бојама косе.

готичари

 • ГЕЈМЕРИ:

Назив су добили по томе  што доста времена проводе играјући игрице на рачунару. То није баш безазлено тако да могу постати зависни. Не истичу се посебно начином одевања, али су често бледи и са подочњацима што је последица времена проведеног за рачунаром.

гејмери

 • ФЕНСЕРИ:

Мој суд о фенсерима је да су то људи који се „стапају са масом“. Теже ка томе да иду у корак са трендом. Не бих никог да увредим, али често замишљају да се свет врти око њих и њиховог изгледа. Могу се препознати (бар их тако ја прпознајем) по ходу којим желе да привуку пажњу. Негде сам чула нешто интересантно – да се препознају по сунчаним наочарима и за време најоблачнијег дана у години, да би људи видели како им добро стоје.

Слику нисам ставила, али на већини фејсбук-профила можете наћи прегршт таквих слика.

 • ПОЗЕРИ :

Нашла сам једну интересантну дефиницију за позере – ВРСТА ЉУДИ КОЈИ ЗА СВАКУ СВОЈУ РАДЊУ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ И ЖИВОТУ  ПОСЕДУЈУ УРЕДНУ ФОТОДОКУМЕНТАЦИЈУ. Пошто то сами имају у неограниченим количинама, сувишно је да још и ја фотодокументујем…

 • ЕМОСИ:

Име је настало од речи емотиван. Припадници су углавном млади који негују негативан, депресиван став према животу. За њих је карактеристичан црни ајлајнер који обично симулира црну сузу. Носе углавном уску пругасту одећу са мотивом костурске главе и сл. Коса им прекрива бар пола ока, углавном црна, са разнобојним праменовима. Фотографија типичних представника налази се и у извештају основне школе, не бих да понављам.

 • РЕПЕРИ:

Група људи који су добили назив по музичком жанру. Труде се да све своје емоције одрепују у песмама. Носе широку гардеробу, дуге фармерке и  дуксеве са капуљачама. Појављују се и дебели ланци тзв. кајле. Карактеристичан детаљ њиховог одевања је качкет окренут наопако.

репери

Припадници сваке поједине групе се унутар групе друже, излазе заједно, слушају исту  музику, имају исти стил облачења. Свака група има предрасуде о припадницима других група, па се ретко и друже. Мислим да тој подели не би требало придавати велики значај и да нечији стил облачења и навике не представљају препреку за дружење. Најважнија ствар је каква је неко особа, а остало можемо и занемарити…

Јесам ли кога изоставила?

3 responses

 1. Ниси никог изоставила. Баш си се трудила све да их покажеш у правом светлу. Волела бих да сам ја добила тај задатак :))

 2. Свиђа ми се детаљно али сажето приказивање свих група. Ја иначе нисам тако упућен у те форе и фазоне са личностима, групама итд. тако да сам искористио твој извештај да добијем поглед у све то. Једина замерка: кажеш да ниси хтела да понављаш фотографије али си ипак могла јер то боље повезује текст и реалност, стварност.

 3. Рад ме је баш насмејао, и препознала сам своју школу у свим групама 🙂 Једино сматрам да си изоставила “ нормалне“ ликове, којих заиста има свугде скривених иза фенсера и емоса…Добро си протумачила сваку групу на духовит начин и прилично тачно. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: