Отварање изложбе стрипа и карикатуре

позивница

У холу Гимназије у четвртак 27.маја одржана је једна веома необична изложба стрипова и карикатура. На овој изложби нашли су се радови основаца и средњошколаца, који су се јавили на интерни међушколски конкурс двеју школа, које у учеснице у пројекту о медијској писмености. Могло се приметити да су карикатуре биле заступљене у радовима средњошколаца, а стрипа су се држали основци.

Жири

У жирију је био наш специјални гост из Новог Сада, илустратор и цртач стрипова Сибин Славковић. Школској публици је познат више као илустратор додатне литературе и књига Завода за уџбенике и Издавачке куће ,, Змај“. Други члан жирија је био његов колега  Златко Миленковић из Издавачке куће „Маркетпринт“ из Новог Сада, која нам је позната као издавач Стрипотеке и енигматских новина. Трећи члан је била наша наставница ликовног Соња Ковачевић. Жири  је одабрао три најбоља рада:

 1. Стефан Челић, ОШ ,,Свети Сава“ 6. разред
 2. Александра Бабић, Ош ,,Свети Сава“ 8. разред
 3. Соња Кнежић, Гимназија ,, 20. октобар“ 2. разред

Стефан Челић, 1. награда

 

Александра Бабић, 2. награда

Соња Кнежић, 3. награда

Осим награђених, жири је пробрао још неколико успешних радова, који су били у ужем избору за награде:

 • Милан Кузмановић, Гимназија ,,20. октобар“ 2. разред
 • Горан Полетановић, Гимназија ,,20. октобар“ 1. разред
 • Урош Вишекруна, Гимназија ,,20. октобар“ 1. разред
 • Александар Милуновић, Гимназија ,,20. октобар“ 2.разред
 • Реља Мијановић,  Гимназија ,,20. октобар“ 2. разред
 • Марина Миленковић, ОШ ,,Свети Сава“ 8. разред
 • Дуња Шобот, ОШ ,,Свети Сава“ 8. разред

Сибин Славковић је након додела награда (књиге) одржао кратко предавање о положају стрипа данас, рекавши да је стрип изгубио популарност какву је имао, највише због видео-игрица. За школе је посебно интересантан податак да се у Француској и Холандији увелико и масовно уџбеници приказују у форми стрипа. Педагози су доказали да је то форма која је младим генерацијама ближа и тако лакше и брже памте. Од Сибина Славковића коначно смо добили одговор какав је то сензибилитет љубитеља стрипа. Полазећи од себе, рекао нам је да од стрипа неодвојива била рок-музика и побуна. Тако је било у почетку. Данас стрип није нужно супкултурна појава, те има оних теоретичара који га сматрају 9.  уметношћу.

Од  Златка Миленковића сазнали смо да постоји електронски стрип-часопис, који можете погледати на адреси: www.stripvesti.com

Школске библиотеке обеју школа добиле су на поклон две вредне књиге о стрипу: До висина Олимпа Светозара Томића и римејк чувеног америчког стрипа Луда мачка (Crazy Cat).

Да бисте осетили атмосферу са отварања погледајте кратак филм:

 

3 responses

 1. Изгледа да жири не чита књиге Креативног центра. Трећенаграђени рад, једини рад гимназијалаца који је награђен, потпуно је немаштовит и неаутентичан. Прецртан је из књиге „Школа“ Креативног центра. Не знам како се Соња усудила на ово подметање, а поготово како је жири одабрао тај рад, кад је међу гимназијским радовима било много, много оригиналнијих и успешнијих. Овакви догађаји имају и негативне последице – поручују да се подвалом може постићи успех. Као кад неко преписује па добије 5.

  1. Могу ти само рећи да није било до нас већ до жирија… Жао ми због тога што неки радови нису награђени, а сигурно је више труда, креативности и оригиналности уложено у њих.

 2. Баш ми се свиђа рад Александре Бабић. Тако је оригиналан, а и добро је то што је мало искарикирала фенсерке. Да сам била у жирију, том раду бих дала прво место.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: