Извештај о супкултурним групама у мојој школи

На основу посматрања, закључујем да у ОШ „Свети Сава“ постоје следеће супкултурне групе у повоју:

 1. ФЕНСЕРИ – Сви се облаче шарено. Фенсера можеш препознати ако носи нешто у розој боји и са цирконима. Они слушају народњаке, иду у шетње са другарицама, водају около куце и маце итд. Ево како отприлике тече разговор између два фенсера. Фенсер 1: ,,Јааао, види онога тамо, има мајицу из кинеске! “ Фенсер 2: ,,Даа, фуј! Него, баш ти је лепа та торбица, где си је купила? “
 2. ХИП-ХОПЕРИ – Облаче се као црнци репери. Огромне фармерке на пола задњице, да се види доњи веш. Бар два-три такође велика дукса, гломазне патике и често пуно накита (посебно оних дебелих ланчића-кајли). Они најчешће причају о музици коју слушају (реп). И, мени се бар тако чини, није им проблем да се друже са особама које се не облаче као они.
 3. МЕТАЛЦИ ИЛИ ДАРКЕРИ (свеједно је)- Носе само црно, евентуално браон. Већина њих има ,,Мартинке”, оне велике ципеле. Слушају метал и рок. Највише мрзе фенсере. Причају о неком шеснаестом лику, како он има најбољу електричу гитару која кошта две и по хиљаде евра и како би и они хтели такву. Некад су повучени, али чешће летају около к’о полудели.
 4. ЕМО- Они увек носе црно, шишке преко очију и не друже се ни са ким. Мислим да не слушају музику уопште. Завлаче се у кућу, не излазе напоље. Јако су ЕМОтивни. И ништа не причају. Мада постоји и она друга врста ,,емова“. Они помало подсећају на фенсере по облачењу, али су доста повученији. Више воле да излазе напоље и романтичнији су.
 5. НЕУТРАЛНИ- Они облаче свашта. Стил облачења им, уствари, уопште није ни битан. Мислим да њих у нашој школи има највише. Слушају сву музику и причају о свему.

Доње фотографије требало би да илуструју о каквим ликовима се ради, док не фотографишемо аутентичне школске примерке, а питање ко ће, осим фенсера, који воле да позирају, пристати на то. Добро ће послужити и ове с интернета.

„Емови“ су као хиперсензибилни
„фенси“ ликови су увек у фазону и „ин“
Уф, за хип-хоп треба кондиција, више него гардероба

Металци или даркери - ваљда је то исто?

Срећом, највише је неутралних, аут-шарениша!

Прокоментаришите, поготово ако се не слажете.

14 responses

 1. Међу супкултурним групама не примећујем панкере. Значи ли то да је ПАНК, ипак, мртав?!

 2. Занимају ме две ствари везане за телесно накажење, а мислим да ми млади могу помоћи да разумем (што не значи да ће ми се свидети или да ћу правдати):
  1. Која или које супкултурне групације младих наказе своје тело брњицама и осталим металима у носу, на носу, уснама, обрвама, пупковима и другим деловима тела? Какав је смисао тога?
  2. Које, пак, групације праве боцкањем оне дивљачке нацрте по свом телу, од скривених делова до откривених. Наравно, волела бих од младих да чујем и какав је смисао те врсте „сликовитости“ тела.

  1. 1. Пирсинзи (метали у носу…)- то данас више ни не зависи од супкултурне групе, то данас сви стављају и фенсери, металци, панкери, емовци, па чак и ови неутрални. Исто важи и за тетоваже.
   Гледала сам пар емисија о тетовирању, баш у најпознатијем и најбољем студију на свету. Људи једноставно желе да буду уникатни, најчеште те тетоваже нешто симболишу. Ја лично нисам против ни једне од ове две ствари, јер ако се то људима свиђа слободно нек стављају, нисмо ту да их осуђујемо. Све су то само трендови, у складу са временом у којем живимо, јер када се појави нешто ново, сви ће желети то.

 3. Мислим да ПАНК није мртав, али ми се чини да јењава. Они су уствари као даркери, нема много разлика међу њима.
  1. Пирсинге имају и панкери и рокери, али и фенсери. Све зависи од врсте тих металних ствари, шта год да су… Мени се то не свиђа уопште…
  2. А то ,,украшавање“ тела је ретко код нас, али постаје све чешће. То највише користе даркери. Чак сам и видела неког американца на телевизији који је сав био у пирсинзима,а велики део тела је истетовирао у црно… јако ружно…

  1. Не бих се сложила са тобом да се тетовирају само даркери. У предходном коментару (горе), односно одговору на коментар наставнице, написала сам да сам погледала неколико емисија о томе (могуће је да си чула за Кејт фон Ди и њен „тату“ студио). Тамо долазе најразличитији људи, од манекенки (које углавном спадају у фенсере), до репера, металаца, па и обичних људи који желе нешто посебно на свом телу.

   1. Е сад се ја слажем са тобом, само ми уопште није пало на памет да напишем то, не знам зашто… А Кет Вон Ди обожавам! Опет не знам зашто, ал ја је сваку ноћ сањам како се дружи са мном… 🙂 🙂 🙂

 4. Мислим да је потпуно небитно правити овакве групације,ја се дружим са неким ако је добар човек,а не ако слуша ово или оно…Зашто некога да због тога мрзим?То је потпуно бесмислено.Милице, у коју онда ти то групацију спадаш? Сад да је неко кога познајеш у неком од ових фазона ти се са њим нећеш дружити??? И још једно питање,зашто ниси о свим групама писала равноправно,односно без свог мишљења,тачно у навођењу неких група си навела неке изразе који показују да их не волиш?Да ли сам управу?

 5. Мени се извештај јако допао; врло је прецизан и јасан, није дугачак! Не слажем се са Тијаном да је Милица фаворизовала неке групе! напротив, чини ми се да је потпуно непристрасно констатовала какве групе постоје, и како се чланови које групе понашају. Милица нигде није рекла да се са члановима неке од група не би дружила, или да их мрзи. И ја се дружим са људима који слушају музику коју ја не слушам, или чак и не подносим, али постоје друге ствари које нас повезују, а разлике међу нама нису, и никад не смеју бити разлог за мржњу.

  1. Ја сам и рекла да се дружим са онима који су добри људи,који ме не терају на оно што нећу,не присиљавају ни на шта,прихватају ме онакву какву јесам,а остајем при томе да је фаворизовала неке групе…

 6. Ја се дружим стварно са свакаквим људима и уопште ми није битно како се облаче или коју музику слушају. Тијана, можеш то и сама да видиш у школи. Ја стварно не видим где сам написала да ми се нека група мање свидела. Ја ваљда спадам у ону групу неутралних, тако да немам разлог да мрзим неку од осталих група. Ја сам у чланку написала оно што ми је био задатак, а Тијана, ти ниси била на том састанку и не знаш о чему смо причали. Зато сам правила те групе, оне се теби можда нису свиделе, али мени је то била обавеза.

  1. И да, те изразе које сам написала не могу да знам ако се не дружим са тим људима који те изразе користе. И нисам рекла да мени ти изрази сметају…

 7. Ја бих ту убацила још пар супкултурних група, којих можда нема у нашој школи, али их је добро поменути:
  1. Панкери(који нису исто што и даркери, они заправо немају готово ништа заједничко)
  2. Спортисти
  3. Скејтери
  4. Хипији (или Раста-менови)
  5. Рокери
  све су то различите групе који се издвајају по мноштву особина, од спољашњег изгледа, до понашања, начина дружења…

  И још да додам, металци и даркери нису исто, даркери спадају у металце, односно слушају метал музику. Што значи да у металце сврставамо све који слушају ту музику (готичари, блекери, даркери и сл.), а стил облачења је углавном различит код сваке подгрупе.

  Ово остало је написано на интересантан начин, свиђа ми се и мислим да Милица није фаворизовала ни једну групу, већ је хтела да употреби смешне изразе да би извештај учинила занимљивим и засмејала нас (мене је успела засмејати више пута!).

 8. Ни ја не гледам да ли је неко фенсер, панкер или металац, већ гледам какав је тај човек. Милица воли да ме зове фенсерка због моје дречаво розе јакне 🙂

  1. Немој ти ту мени два зеца, три зеца, то сам покупила од Уроша. Срам те било! :Р

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: