Фотографије које причају, певају и стихове стварају

Живимо у визуелном свету, преплављени сликама. Већина њих се поиграва с нашим чулима. Мало је оних које нас оплемењују. Те фотографије које нас оплемењују јер утичу на наш разум и осећања на племенит начин зовемо уметничким фотографијама. Граница између манипулације фотографијом и оплемењивања постојња је танка. Практично, свака интервенција на фотографији с циљем да се сугерише нека порука, изазове нека емоција, заправо је манипулација. У том смилсу и уметничка фотографија је манипулативна. Ипак, у зависности шта код нас изазива, какву нам причу прича и разликујемо уметничку од сваке друге фотографије.

Фото-манипулације Ерика Јохансона

Погледајте како аутор фото-манипулација говори о својим фотографијама и закључите да ли је то уметност, занат, или нешто треће.

Фотографије које имају причу

Изнесите шта вам причају ове фотографије

Фотографије које певају

Ако уз фотографије тече одређен звук, тон, музика, оне ће снажније утицати на нас, сугестивније јер се обраћају свим нашим чулима. Уверите се сами прегледавши документарне фотографије Чарлса Ебертса без музике, а затим с музиком. Покушајте описати како оне делују на вас у оба случаја.

Без музике

Са музиком

Фотографије које пишу песме – песничке слике

Е, сад само још да фотографије пишу песме?!? Али, заиста је тако. Када нешто из живота снажно доживимо, ми носимо ментални запис тог догађаја, и везујемо а за одређене мирисе, слике. На основу таквих менталних слика можда и песници стварају песме и реконструишу нам свој песнички свет. Прочитајте ову песму, па сами реците какву менталну слику песнички субјекат исказује песничким сликама.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: