Трибина с Чарлсом Алверсоном

Захваљујући тетки Стефана Гужвице, гимназијалцу који учествује у пројекту, лако смо уприличили трибину са сценаристом и сарадником чувене филмске групе Монти Пајтон. Наиме, Чарлс је ожењен за поменути госпођу и живи у Парагама поред Бачке Паланке. За тај податак готово нико није знао. За Монти Пајтон сви су чули и готово сви воле тзв. енглески хумор, што смо сазнали из видео-анкете коју су пре трибине у гимназији спровели Стефан Гужвица и Смиљана Живолић:

 Мало разуме српски и стварност, Србију воли

Господин Чарлс Алверсон, судећи по неауторизованој аутобиографији, али и по филмовима, спада у ексцентричне уметнике. за то је можда довољна и чињеница што живи у Србији и јако му се допада јер је живот миран и нема ужасног ривалства међу људима, који чине да да је човек човеку вук. Аутобиографију је превела наставница енглеског језика у гимназији Милена Борић, која је и водила трибину, јер је Чарлс причао на енглеском, па је она сажимала и преводила. О Чарлсу можемо сазнати на Википедији и његовом званичном вебсајту.

Са вебсајта Чарлса Алверсона наст. Милена Борић превела је Неауторизовану аутобиографију Чарлса Алверсона. Преузмите је: Неауторизована_аутобиографија_ЧА_превод

Чарлс је осим представљања, донео документарни филм о Монтипајтоновцима, снимљен поводом четдесетогодишњице постојања, али је техника у неко доба заказала, те га нисмо погледали до краја. Преостали део трибине текао је тако што је Чарлс одговарао на питања публике. У публици је било наставника, ученика, младих из града и представника локалних медија. Филић вам може пренети део садржаја и атмосфере с трибине:

Зашто смо трибини дали име А сада нешто сасвим другачије? Позајмили смо тај наслов од Монтипајтоновог Летећег циркуса. Када су се појавили њихов хумор ишчашени хумор представљао је снажну критику свега, па и телевизије. Телевизијски садржаји у Енглеској у то време покушавали су непрестаним сензацијама да окупе што већи број гледалаца, па су често користили шпицу или слоган А сада нешто сасвим другачије. Када се у скечевима Монти Пајтона појави исти слоган, редовно су иза тога ишли монтипајтоновски прилози невиђене баналности, што је био вид исмевања настојања телевизије да пронађе довољно јаке сензације и привуче публику.

О одржаној трибини бачкопаланачку јавност известио је Радио БАП.

 

 

3 responses

  1. Гледајући видео-анкету о Монти Пајтону, коју су Смиљана и Стефан спровели међу гимназијалцима, морам приметити да са питањима испитаницима нешто није у реду. Наиме, ако неко одговори да нешто не зна и није гледао или никад чуо, сувишно му је постављати следеће питање о истој теми. Добар новинар и анкетар прилагођава своја питања одговорима испитаних, а не тера само по шаблону и како је он замислио. То такође спада у медијску писменост. Потребно је много тога још да научимо.
    Но, зато је много боље одрађена видео-анкета о медисјкој писмености.

  2. Јао, знала сам ја одмах, али ме Стефан омео. Он је, наиме, имао неки подсетник, и рекао ми да се држим њега да се не бисмо збунили. Овоо је моја прва анкета оваквог типа, заједно са оном о медисјкој писмености. Следеће бих сигурно другачије радила.

    1. Мени се допада и овако, сазнала сам од неких да ли воле или не, ако воле зашто воле и унесена је духовитост у анкету. Зар то није пун погодак?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: