Програмска схема школског разгласаа

Шок-соба за разглас

 Поткрај Васкршњег распуста, захваљујући родитељском динару, ОШ „Свети Сава“ добила је дуго очекивани разглас. Дограђујући нове учионице и библиотечко-информациони центар, пре две године, за разглас је остављена посебна мала просторија у поткровљу. Ту су теткице држале своје шпеције, сазнајемо из поверљивих извора, али се није могло проверити, јер су врата десно од библиотеке увек била закључана. Е, ту је смештен један прастари, али незарежен вирусима, рачунар, и потпуно нова миксета и микрофон. Сасвим довољно. Ни данијели у Радио БАП није боље, само је она тамо миксета неколико пута већа, а и микрофон је баш „набуџен“. Више од три детета у просторију ни не може стати. Али, ни није потребно више. Један је барата оном моћном полугицом за коју на радију сазнасмо да је зову шибер, и – шибај. други му прави друштво. Трећи може да уђе на кратко да донесе ужину уреднику за тај дан. зато смо одмах донели правило да нема задржавања и надгласавања у разглас-шок-соби, те су се момци брзо одвикли да долазе и наручују музичке жеље, или, недајбоже, доносе своје флеш-меморије, јер сваки цеде или сличан уређај претходно иде у библиотеку на прописно антивирус-скенирање.

  мала соба три са један и по

 Може ли разглас да послужи као интерни мини-радио

 Дечки из школе су се брзо одвикли, чим је антивирус први пут заскичао и тако разбио њихове заблуде да су чисти као суза. А ни није било много простора за почетно колебање у избору музике и вести. већ прве седмице по добијању разгласа, седосмо и смислисмо озбиљну програмску схему. вежали су наставници, а међу ученицима, уместо ученичког парламента, први су добили прилику ученици у Интернест-пројекту. Ко ће ако не они. У школи их већ зову и они сами себе – медијска секција. Поучени искуствима с радија БАП, поштујући и наставничке савете да мора бити музике и прилога за свачији укус, донели су своју прву програмску схему, која ће важити до краја школске године. Овако она изгледа:

 Са оваквом програмском схемом, у међусмени и на великим одморима, са читањем школских вести и другим прилозим, који се могу раније снимити, па само пустити, а могу уживо, јасно је да наш школски разглас надилази само забавну функцију. Имаће и едукативну.

 Зато смо и креирали интернет-простор Школски разглас, око ког смо се окупили и умрежили, где ћемо постављати материјале, ковати нове планове и правити другачије програмске схеме.

 

Џингл Дечијег фестивала хлеба

 Пошто нам се Данијела на Радио БАП подробно упознала о свемоћи рекламе, један од првих задатака је био да смислимо текст за џингл, а данијела нам је намонтирала џингл. И њега можете погледати и преслушати на веб-простору разгласа.

 Скитам и прислушкујем

 Захваљујући ученицима трећег разреда који у библиотеку долазе на лингвистичке радионице и стално нешто снимају, досетили смо се да бисмо могли и да распишемо интерни конкурс за радио-драму, у трајању од пар минута. Наиме, трећаци често имитирају неког у својим снимцима разговора, па смо једно њихово опонашање својих бака забележили, снимили и отворили конкурс до даљњег. Много занимљива тема! Погледајте на веб-простору школског разгласа: http://razglas.spaces.live.com

 Разгласу смо нашли и одговарајућу песму – неку врсту химне, која се уклапа у пројекат јер, осим радија, помиње и друге медије. Радио љубав групе Филм, чујте је:

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: